Ahlaki gelişim kuramları nelerdir?
Bu öğretiler doğrultusunda Dewey’in ahlaki gelişim kuramı, Piaget’nin ahlaki gelişim kuramı, Kohlberg’in ahlaki gelişim kuramı, Gilligan’ın ahlaki-psikanalitik kuramı, davranışçı kuram ve sosyal öğrenme kuramı gibi çeşitli kuramlar ortaya atılmıştır.
Kohlberg’e göre ahlak eğitiminde hangisi daha etkilidir?
Ancak araştırmalar, tüm yetişkinlerin post-geleneksel düzeye ulaşmasının mümkün olmadığını göstermektedir. Kohlberg ve Piaget’nin görüşleri örtüşmektedir ve çevresel deneyimlerin yanı sıra olgunlaşmanın da ahlaki gelişim üzerinde etkisi olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır.
Gelenek öncesi düzey nedir?
Geleneksel öncesi düzey, Piaget’nin bilişsel gelişimin işlem öncesi aşamasına karşılık gelir. Bu dönemde, benmerkezcilik çocuğun ahlaki yargılarına hakim olur. Geleneksel öncesi düzeyin ilk aşaması cezaya boyun eğme aşamasıdır. Geleneksel öncesi düzeyin ikinci aşaması bireyselcilik veya kişisel çıkar aşamasıdır.
Sosyal sözleşme evresi nedir?
Aşama 5: Toplumsal Sözleşme Eğilimi Toplumun yasa ve değerlerinin göreceli ve topluma özgü olduğu kabul edilir. Bu aşamadaki birey için doğru davranış, insanların farklı düşünce ve değerlere sahip olduğunu bilmek ve çoğunluk görüşüne aykırı olsalar bile bu göreceli değerleri korumaktır.
Kohlberg’in evreleri nelerdir?
Kohlberg aldığı cevapları sınıflandırır ve insanların altı değerlendirme aşamasından geçtiğini belirtir. Bu altı aşama üç ana aşamada gerçekleşir: “Geleneksel öncesi düzey”, “Geleneksel düzey” ve “Geleneksel sonrası düzey”.
Ahlaki aşamalar nelerdir?
Dış kurallara uyma dönemi (6-12 yaş): ○ Çocuk kuralların değişmezliğine inanır, … Ahlaki özerklik dönemi: … Aşaması: Araçsal ilişkilere yönelme eğilimi. … Aşaması: Kişilerarası uyuma yönelme eğilimi. … Aşaması: Kanun ve düzene yönelme eğilimi. … Aşaması: Toplumsal sözleşme eğilimi. … Aşaması: Evrensel ahlaki ilkelere yönelme eğilimi.
Ahlak gelişimi kaça ayrılır?
Piaget’nin ahlaki gelişim teorisi: Yüksek ahlaki gelişim seviyelerine ulaşmak için yüksek düzeyde bilişsel gelişim gereklidir. Yüksek düzeyde ahlaka ulaşmış olan herkes kesinlikle yüksek düzeyde bilişsel gelişime sahiptir. Ahlak) (6-10 yaş) ve ahlaki özerklik (özerk ahlak – 11 yaş ve üzeri).
Bireyin ahlak gelişim düzeyini bilmek niçin önemlidir?
Ahlaki değerler hem kişinin doğru ve erdemli davranma yeteneğini geliştirir hem de dengeli ve sağlıklı bir kişiliğe kavuşmasını sağlar.
Bireyin ahlaki gelişim sürecini etkileyen unsurlar nelerdir?
Ahlaki olgunluğun gelişimini etkileyen biyolojik faktörler, kalıtım ve çevre, fiziksel gelişim, motor gelişim, cinsiyet ve zekâ kavramları çerçevesinde ele alınmaktadır.
Aşağıdaki kavramlardan hangisi Kohlberg’in ahlak gelişimi kuramının temelini teşkil eder?
Kohlberg’e göre (Akt: Sevinç, 2004) ahlaki yargının gelişmesinin temeli, kişinin kendisini başkasının yerine koyabilmesidir.
Bilişsel gelişim evreleri nelerdir?
Jean Piaget bilişsel gelişimi 4 temel aşamada incelemiştir: Duyusal-motor dönem (0-2 yaş), önişlemsel dönem (3-6 yaş), somut işlemler dönemi (7-11 yaş), soyut işlemler dönemi (12-16 yaş).
Gelişimin kritik evreleri nelerdir?
Büyüme, olgunlaşma, öğrenme ve hazır olma kritik bir zaman olarak değerlendirilebilir.
Kişiler arası uyum evresi nedir?
Kişisel ihtiyaçlar bazen grubun ihtiyaçlarına göre ikinci planda kalır. Seviye 3: Kişilerarası uyum eğilimi: Geleneksel seviyenin içinde yer alan üçüncü seviyede, akran gruplarıyla işbirliği gözlemlenir. İyi davranış, başkalarına yardım etmek veya onları mutlu etmek anlamına gelir. Başkaları tarafından tanınmak ve iyi bir çocuk olmak önemlidir.
Kohlberg’in ahlak gelişimi teorisinde iyi çocuk aşaması hangi seviyeye aittir?
b) Geleneksel düzeyde iyi bir çocuk olma eğilimi: Çevresindeki insanların takdirini kazanmaya çalışır. Beğenilmek ve hayranlık duyulmak ister. Örn: Cuma gününe git ki insanlar görebilsin. Kanun ve düzen: Mükemmeliyetçi insanlardır, kanunlar varsa, bunlara kesinlikle uymaları gerekir. Düzeni sağlamak için her şeyi yapar.
Sosyal sözleşme eğilimi nedir örnek?
Toplumsal sözleşme, bireyler bir araya gelip haklarından bazılarından vazgeçtiklerinde ortaya çıktı. Örneğin, bir kişi ikinci bir kişiyi öldürme hakkından, ikinci kişinin de kendini öldürme hakkından vazgeçmesi koşuluyla vazgeçerdi.
Gelişim kuramları nelerdir?
Freud’un psikoseksüel, Erikson’un psikososyal ve Piaget’nin bilişsel gelişim teorileri, insan gelişiminin farklı yönleriyle ilgilenen üç klasik teoridir. Davranışçı ve sosyal öğrenme teorileri ise, gelişimi dönemler halinde tartışmayan ancak gelişimsel değişikliklere ilişkin açıklamalar da sunan teorilerdir.
Ahlak gelişimini etkileyen faktörler nelerdir?
Literatür taraması sonuçlarına göre kalıtım ve çevre, aile, okul, arkadaş ve arkadaş çevresi, din, kitle iletişim araçları, ekonomi ve kültürün bireyin ahlaki gelişimini belirleyen önemli psikososyal dinamikler olduğu bulunmuştur.
Piaget bilişsel gelişim kuramı nedir?
Bu teori, bilişsel gelişim konusunu açıklığa kavuşturan ve çocukların ve ergenlerin zihinsel süreçlerini tanımlayan çok etkileyici bir teoridir. Piaget’ye göre çocuk, çevresini araştıran aktif bir araştırmacı gibidir. Çocuğun gözlemlediği her şey, her uyaran, zihninde bir şema oluşturur.
Bilişsel gelişim evreleri nelerdir?
Jean Piaget bilişsel gelişimi 4 temel aşamada incelemiştir: Duyusal-motor dönem (0-2 yaş), önişlemsel dönem (3-6 yaş), somut işlemler dönemi (7-11 yaş), soyut işlemler dönemi (12-16 yaş).