İçeriğe geç

Teferrüç Ne Demek Osmanlica

Üftâde ne demek Osmanlıca?

“Üftade” kelimesi Farsça kökenli bir kelime olup Türkçede de “fakir, muhtaç ve yoksul” anlamında kullanılmaktadır. Bu anlamda bir kişiyi veya durumu ifade etmek ve zor veya sefil bir durumda kişinin mağdur olduğunu vurgulamak için kullanılır.

Futuhat ne demek Osmanlıca?

Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında ise futuhat kelimesi “zaferler ve fetihler” anlamında karşılık bulmaktadır. Bu bakımdan Osmanlı dönemi de dahil olmak üzere farklı dönemlerde savaşlar için kullanılan bir kelime olduğu söylenebilir.

Hızır Deden’in hocası kimdir?

Hızır Dede’yi yetiştiren kişi meşhur Veli Somuncu Baba’dır. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri’nin Bursa’nın meşhur Ulu Camii’nde vaaz verirken, o camide müezzinlik yapmıştır.

Müstefad ne demek Osmanlıca?

Kazanılan kullanıldı. Anlam, kavram.

Alüfte ne demek Osmanlıca?

İsim [1]alışkan, alışmış, aşkla şaşırmış, coşkulu.

Hufre ne demek Osmanlıca?

(ﺣﻔﺮﻩ) i. (Ar. ḥufre) çukur, oyuk: Ya düşmeme sebep yoksa / Bu mezara düşerek (Abdülhak Hâmit).

Mükafat ne demek Osmanlıca?

İyi davranışlar ve tutumlar için iyi işler ve ödüller anlamına gelen bir terimdir. Sanat, edebiyat ve Osmanlı idari teşkilatında ödül veya hediye için kullanılan bir terimdir.

Üftade Hz.’nin hocası kimdir?

Üftade’nin tasavvuf yolculuğundaki kilit isim, şeyhi Hızır Dede’dir. Hacı Bayram-ı Veli’nin talebesi olan Akbıyık Meczabında ders alan Hızır Dede, Karacabey’de çobanlık yaparken soğuktan donmuş ve sakat ayakları ile Bursa’ya getirilir. Hazreti Üftade’nin hocasıyla tanışması bu dönemde gerçekleşir.

Hızır Bey’in oğlu kimdir?

Hızır Bey’in oğlu Sinan Paşa’nın sadrazamlığına dair çok değerli bir belge.

Hızır duası nedir?

“La ilahe illallah, muhamme resullullah, Hızır ile beraber yardımıma yetiş, Allah birdir, sen bir kulsun, sen bizim gibi kulların yardımcısısın, Hızır, ben denizde istediğime kavuştum, âmin.” Hıdırellez sabahı yapılacak şey, gül ağacının dibine gidip şu notları yazmak ve suya bırakmaktır.

Mütehassıs Osmanlıca ne demek?

“Mutehassis” kelimesi Arapça kökenlidir ve Türkçeye Arapçadan gelmiştir. “تَحَسَّسَ” (tehassesa) fiilinden türemiştir ve “hissetmek, hissetmek” anlamında kullanılır. Anlamı: “Uzman”ın, duygularını kolayca hisseden ve bunların kendisini yoğun bir şekilde etkilemesine izin veren duygusal olarak etkilenen kişi anlamına geldiği anlaşılmaktadır.

Müstahkem Osmanlıca ne demek?

Arapça kökenli olan “مستحكم” (mustaḥkam) kelimesinden türemiştir. Anlamı: “Müstahkem” kelimesi, müstahkem, takviye edilmiş veya korunmuş bir şey veya yeri ifade eder.

Münfehim ne demek Osmanlıca?

(ﻣﻨﻔﻬﻢ) sıfat. (Ar. fehm “anlamak”, infihām > münfehim) Anlaşılan, kavranan, kavranan: Kaziyye gûyiyâ münfehim’in ahdinde idi / Güneş kimdir tâvûs-ı zerrin-bâl şeb gurâb (Necâtî) Bey).

Üftâde Hz.leri kimdir?

Üftâde Hazratları (1490-1580) Bursalı ünlü bir Sufi, yazar ve halk şairidir. Celveti tarikatının kurucusu ve şeyhidir. Üftâde’nin Sufi hayatına Hızır Dede’nin öğrencisi olarak başladığı söylenmektedir.

Üftade Hazretleri’nin hocası kimdir?

Üftade’nin tasavvuf yolculuğundaki kilit isim, şeyhi Hızır Dede’dir. Hacı Bayram-ı Veli’nin talebesi olan Akbıyık Meczabında ders alan Hızır Dede, Karacabey’de çobanlık yaparken soğuktan donmuş ve sakat ayakları ile Bursa’ya getirilir. Hazreti Üftade’nin hocasıyla tanışması bu dönemde gerçekleşir.

Üftade Hazretleri’nin oğlu kimdir?

Ancak Şeyh Üftâde, küçük oğlu Mehmed Efendi’nin ömrünün kısa olacağını öğrenince, kendisinden sonra ilk oğul olmasını küçük oğlundan istedi. Babasının sağlığında Mustafa Efendi ticaretle uğraştı ve Ulu Cami’de müezzinlik yaptı.

Aşık-ı üftade ne demek?

Bu kelime genellikle aşkına cevap bulamayan çaresiz âşık anlamında kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kırgız Escort