Kaymakam kimlerden üstündür?
Kaymakam (Osmanlıca: قائم مقام), Osmanlı İmparatorluğu’nun son dönemi ile Cumhuriyet’in ilk yıllarında kullanılan, Miralay ile Binbaşı rütbeleri arasında yer alan askeri bir rütbe olup, günümüzdeki rütbelerden Yarbay’a eşdeğerdir.
Kaymakam kimin amiri?
Devletimizin başı olan Cumhurbaşkanımızı illerde temsil etme yetkisine sahip tek görevliler, baş mülki amir olan Vali ve Kaymakamlardır. Bu nedenle, Anayasamızda ve kanunlarımızda öngörülen tüm görevler doğrudan veya dolaylı olarak illerde Vali ve Kaymakamlara aittir.
Kaymakam valinin amiri midir?
5442 sayılı İl İdare Kanunu’na göre, Kaymakam ilçedeki hükümeti temsil eder ve genel ilçe idaresinin başıdır. Kaymakam bu sıfatla ilçedeki merkezi idarenin temsilcisidir. Kaymakamlar, Vali tarafından devredilen özel idari hizmetleri sağlar ve bu hizmetlerin yerine getirilmesinden Valiye karşı sorumludur.
Kaymakam kimlere emir verir?
Kaymakam, ilçede çalışan görevlilerden ve ilçe idari teşkilatından sorumludur. İlçe sınırları içinde kamu düzenini ve güvenliğini koruma görevini devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerine verir.
Kaymakam polise emir verebilir mi?
Vali ve Kaymakamın kolluk kuvvetlerine doğrudan emir verme yetkisi. Vali, ildeki kolluk kuvvetlerinin başıdır ve Kaymakam da ilçedeki kolluk kuvvetlerinin başıdır (EBJ Md. 11/ 1, 32/1).
Vali mi üstün kaymakam mı?
Kaymakam, valinin emir ve talimatlarını yerine getirmekle yükümlüdür; B) Kaymakamlar, ilçe ile ilgili bütün konuları doğrudan doğruya kaymakama bildirir. Kaymakamlar ayrıca ilçe ile ilgili konularda bağlı oldukları valilerle de iletişim kurarlar.
İli yöneten en yetkili kişi kimdir?
Vali, illerin idaresinden sorumlu kişidir. Valiler illerin başındadır ve başkanları temsil eder. Bakanlıklar tarafından atanan ildeki kişiler valinin emirleri altında çalışır.
Kaymakam görevden alabilir mi?
Örneğin DMK’nın 138. maddesinde görevden alınabilecek kişiler şöyle sıralanmıştır: a) Atama yapma yetkisine sahip amirleri, b) Bakanlıklar ve genel müdürlük müfettişleri, c) İllerde valiler, d) İlçelerde kaymakamlar.
Vali belediye başkanından üstün mü?
Valiler yürütme organının bir organıdır ve eyalet hiyerarşisinde başkandan hemen sonra sıralanırlar. Belediye başkanı gibi kendi özerk tüzel kişilikleri yoktur, ancak eyalet tüzel kişiliğine tabidirler.
Kaymakama kim vekalet eder?
Madde 29 – Kaymakamlar, İçişleri Bakanlığı Genel Müdürlüğünün seçimi ve Bakanın onayı üzerine Cumhurbaşkanının müşterek kararı ve onayı ile atanır. (Ek: -4748/1 md.) Kaymakam olarak yalnızca mülki idare hizmetleri sınıfında bulunanlar görev yapabilir.
Vali kaymakamın hiyerarşik amiri midir?
Kaymakam, ilçedeki hükümetin temsilcisidir. Kaymakam bir kariyer görevlisidir ve vali gibi siyasi bir kimliğe sahip değildir. Kaymakam, valinin gözetimi ve kontrolü altında görevlerini yerine getirmekten sorumludur.
Kaymakam yönetici midir?
Kaymakam, ilçedeki hükümetin temsilcisidir. Kaymakam, ilçenin genel idaresinden sorumludur. Bakanlık Kuruluş Yasaları’na göre ilçede ihtiyaç duyulan kadar kuruluş vardır. Bu kuruluş Kaymakam’ın liderliğindedir.
Kaymakam maaşı kaç para?
Kaymakam Maaş GeçmişiYılEn Düşük MaaşOrtalama Maaş2022-226₺200₺39,292202220,200₺30,140202113,700₺19,976202011,300₺16.
Kaymakamı nereye şikayet edebilirim?
a) İletilen şikâyete ilişkin açıklayıcı bilgiler “Alo 179 Çağrı ve Danışma Merkezi Şikâyet Defteri”ne kaydedilir. b) Şikâyetler, sorumluluk alanına göre ilçe kaymakamlıkları ile kamu kurum ve kuruluşlarına ve Bilgi Edinme Müdürlüğüne ivedilikle iletilir.
Kaymakamı kim denetler?
Kaymakam (Arapça: kâim قائم, “belirlemek”, makâm Arapça: مقام, “rütbe, pozisyon”) Türkiye Cumhuriyeti’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin idari sisteminde ilçenin en yüksek mülki idare amiridir. Kaymakamlar görevlerini il valilerinin gözetim ve denetimi altında yürütürler.
Kaymakam nereyi yönetir kimdir?
Kaymakam, ilçedeki hükümetin temsilcisidir. Kaymakam, ilçenin genel idaresinden sorumludur. Bakanlık Kuruluş Kanunlarına göre ilçede gerekli görülen sayıda kuruluş bulunur. Bu kuruluş (dördüncü maddenin son fıkrasında belirtilen adli ve askeri kuruluşlar hariç) Kaymakamın emri altındadır.
Protokol sıralaması nasıl olmalı?
Protokolde kişisel unvan, yaş veya cinsiyet ayrımı yoktur ve protokolsüz sıralama alfabetiktir. Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve zirve önce gelir, kamusal ve sosyal yaşamda misafir, sosyal yaşamda hanım her zaman önce gelir (sağda yer alır). Üstler selamlamada önce, uğurlamada son gelir. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur.
Cumhurbaşkanından sonra en yetkili kişi kim?
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı’ndan sonra devlet protokolünde ikinci sırada yer alan kişidir.
Vali kimden emir alır?
Valiler, cumhurbaşkanlığı kararnamesi aracılığıyla doğrudan cumhurbaşkanı tarafından atanır. Vali, ilde cumhurbaşkanının temsilcisi ve idari görevlisidir. Cumhuriyet tarihinde şimdiye kadar sekiz kadın vali atanmıştır. 1991-1995 yılları arasında Muğla valisi olan Lale Aytaman, atanan ilk kadın vali olmuştur.